miercuri, 24 octombrie 2012


                                USL si-a lansat Viziunea privind Mediul
  
        USL si-a lansat, joi (06.10.2011), Viziunea asupra Mediului. Promovarea si protectia drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv dreptul la un mediu sanatos si curat, solidaritatea in interiorul generatiilor si intre generatii, in special in ceea ce priveste utilizarea resurselor si capitalului natural, cultivarea unei societati deschise si democratice si informarea si implicarea activa a cetatenilor in procesul decizional, aplicarea principiului “POLUATORUL PLATESTE” sunt cateva din principiile fundamentale ale Strategiei USL asupra mediului realizate impreuna cu Miscarea Verzilor. Viziunea USL asupra mediului contine si un capitol special dedicat subiectului Rosia Montana.

       In Romania, protectia mediului continua sa fie o preocupare marginala. Lipsesc actiunile concrete. Daca impunem romanilor noi taxe pentru autoturisme, nu inseamna ca ne ocupam de mediu ci ca suprataxam populatia.
      Romania rateaza sansa dupa sansa de a-si crea o economie verde, de a profita de oportunitatile eco-guvernarii. Criza este si o sansa pentru Romania de a-si orienta politicile de crestere spre economia verde.
     Orice guvern responsabil are datoria de a gasi solutii; solutii sustenabile si nu paliative care conduc in final la saracirea populatiei, la degradarea societatii si la dezechilibre sociale majore.
     Dreptul la un mediu sanatos si curat este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, pe care USL il sustine si il promoveaza cu prioritate.
Ce propune USL:
          Investitiile in mediu trebuie sustinute activ de catre stat, inclusiv prin acordarea de facilitati fiscale, spre exemplu pentru operatorii din turism care obtin eticheta ecologica pentru pensiunile si capacitatile de cazare pe care le detin.
        Deschiderea unei Linii verzi in relatia cu societatea civila. Trebuie sa readucem in prim-plan dialogul social, care, in acest domeniu, este fundamental.
       Reducerea timpului de obtinere a autorizatiilor in investitii verzi, in paralel cu unificarea sistemului de gestiune informatica.
       Stimulente pentru crearea de locuri de munca verzi.
       Sistem extins de subventionare a incalzirii locuintelor din surse regenerabile.
       Combaterea desertificarii, reabilitarea sistemelor de irigatii si impadurirea terenurilor degradate.
       Cresterea suprafetei impadurite cu 2,5% din suprafata tarii.
        Uniunea Social Liberala nu sustine demararea exploatarii aurului la
Rosia Montana
fara indeplinirea anumitor conditii si considera
necesara o dezbatere in Parlament asupra proiectului.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trimiteți un comentariu!