miercuri, 24 octombrie 2012

                                  Profesorii romani - cel mai prost platiti din UE


          Profesorii romani si cei bulgari sunt cel mai prost platite cadre didactice din UE, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Cel mai bine platiti dascali traiesc in Luxemburg, Danemarca si Austria. In majoritatea tarilor europene se ofera o gama larga de sporuri in plus fata de salariile de baza. In general, profesorii din Europa si-au mentinut puterea de cumparare pe parcursul anului 2009, iar criza economica a avut un impact asupra salariilor lor in numai cateva tari in 2010, precum Irlanda, Grecia, Spania, Letonia si Romania. Pe parcursul aceleiasi perioade, Tarile de Jos si Polonia au crescut salariile profesorilor.
        Aceste concluzii ale Comisiei Europene nu reprezinta o surpriza sau o noutate. Profesorii romani aveau si inainte de criza economica cele mai mici salarii din UE. Problema e cum au actionat guvernele europene fata de profesori dupa izbucnirea crizei.
        In majoritatea tarilor UE, profesorii si-au mentinut salariile si sporurile, ba chiar in tari precum Belgia, Olanda sau Polonia, acestea au crescut. In Romania, guvernul a taiat salariile si sporurile. In final, pierderea inregistrata de cadrele didactice este de cca. 40% din venituri.
        Guvernarea PDL nu s-a rezumat sa taie salariile, ci si-a batut joc de cadrele didactice. Profesorii au fost umiliti. Rolul si prestigiul lor social a fost puternic afectate.
USL considera ca Educatia si Sanatatea sunt doi piloni de baza pentru orice societate. Ei trebuie consolidati si sustinuti prin actiunea guvernamentala. Profesorii trebuie sa-si recapete nu doar salariile, ci si demnitatea si statutul social pe care il au.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trimiteți un comentariu!