joi, 18 martie 2010

Discursul meu in cadrul U.A.G.E in comunicare

    Buna seara! Numele meu este Violeta Tertiu, sunt studenta in anul II, la facultatea de Istorie. Imi place istoria si sunt de parere ca pentru a intelege cu adevarat si pentru a ti-o insusi trebuie sa-i cunosti originea,contextul istoric si evolutia.
    Cunostintele istorice constituie o necesitate imperativa pentru individ sau a fost redusa la stadiul de hobby în societatea actuala?
    Observând “progresul” sistemului educational din România îmi vine greu sa cred ca s-ar mai interesa cineva în mod activ de istorie. A ajuns sa fie un obiect de studiu de umplutura, în care participantii sa debusoleze profesorii prin câte un cascat sincer si dezinvolt.
    Pe de o alta parte, dezvoltarea tehnologiilor în ritm exponential ne face dificila formarea unei imagini obiective de ansamblu asupra prezentului. Ce sa mai vorbim de trecut …
    Chiar avem nevoie sa stim ce s-a întâmplat acum zeci, sute sau mii de ani? Unde trebuie trasata granita între sinteza si monografie? Detaliile sunt importante în solutionarea unei probleme explicite, însa total irelevante în procesul de familiarizare cu anumite etape din dezvoltarea economico-socialo-culturala a unei civilizatii.
    Din punct de vedere practic, utilitatea acumularii unei mari cantitati de date istorice s-a voalat considerabil.  Mai prezinta interes doar pentru cei care au ales sa predea aceasta materie si pentru eventualii calatori în timp.
    Din punct de vedere teoretic, istoria poate oferi baza necesara argumentarii unei dezbateri, poate furniza informatii necesare altor ramuri stiintifice (psihoistorie, antropologie) ori încadrarii în context a anumitor realizari, evenimente.
    Ce importanta are istoria pentru voi? Cum va ajuta în mod concret?
     Istoria, e cea care ne aseaza pe noi ca natie si popor intr-un context global. Cunoscand-o vom stii si intelege specificul nostru romano-balcanic, cu toate valentele sale. Pentru ca un eveniment sa devina fapt istoric e necesar sa ne putem detasa de tumultul prezentului si analizat cu echilibru, incercand mai ales sa intelegem cauza. Din pacate in ultimele decenii in scoala, istoria e fost partizan studiata, ba mai mult, nu doar prin o misiune ci chiar prin schimbarea sensului, rezultand de regula vaste ''zone albe'' ce tin de cultura.
    In zilele noastre cand curentul globalizarii e tot mai puternic, necunosterea istoriei, poate determina ruperea individului de locul natal, de tara mama, pana la pierderea identitatii nationale.
    E utila cunosterea istoriei, pentru ca ajuta la întelegerea lumii în care traim, precum si a realitatilor curente, care au cel mai adesea radacini istorice.
   Motivul principal pentru care am optat pentru aceasta facultate este reprezentativ de convingerea ca viata asociativa contine toate ingredientele necesare formarii unei traiectorii profesionale de succes.Va multumesc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trimiteți un comentariu!